Tylose

 

Tylose is een plak-en stelmiddel. Het zorgt er voor dat glazuren niet zo snel bezinken en dat het glazuur beter strijkbaar is. Bovendien plakt het het glazuur vast aan uw werkstuk, zodat het glazuur niet loslaat bij vastpakken. Voeg 50 gram tylose toe aan 500 ml water en laat het een paar dagen staan, daarna goed roeren.  Voeg een scheutje tylose toe aan het aangemaakte glazuur en kijk of het goed strijkt, zo niet, voeg dan nog wat toe. Wordt het glazuur te dik, voeg wat water toe.


Ovenplaatbescherming

 

Om te voorkomen dat aflopende glazuur de ovenplaat beschadigt, kunt u de plaat behandelen met een mengsel van 50 delen aluminiumhydroxide/ 50 delen kaolin. Meng dit met water tot een karnemelkdikke vloeistof. Voeg wat tylose toe voor de strijkbaarheid. Zeef het, een huishoudzeef is prima. Breng 3 lagen aan op de ovenplaat en laat tussen de lagen drogen. Als er wat glazuur op de plaat komt, kunt u het gemakkelijk weg steken. Mocht op den duur de laag wat beschadigen, hoeft u niet de hele laag te verwijderen, maar kunt u een nieuwe laag aanbrengen of wat bijwerken


Uitgedroogde klei

 

Als de klei uitgedroogd is kunt u het op een simpele manier weer werkbaar maken. Doe de klei in een plastic zak en voeg een kopje water toe. Knoop de zak goed dicht en plaats deze in een emmer water. Laat het zo een dag staan.